Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

To Πρόγραμμα της "Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Η Θεσσαλία, όπως και η υπόλοιπη χώρα, βρίσκεται σε μια βαθιά πορεία ύφεσης. Στα αστικά κέντρα, η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, ο τουρισμός διαρκώς μειώνεται λόγω της καθίζησης των εισοδημάτων των Ελλήνων επισκεπτών, στους οποίους κυρίως βασίζεται η τοπική τουριστική βιομηχανία. Το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, κάτω από το βάρος του υπέρογκου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών, που βρίσκονται στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, των αθρόων εισαγωγών, της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης που έχει ισοπεδώσει τον πρωτογενή τομέα,  εξωθεί μαζικά τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους. Επίσης στον χώρο της βιοτεχνίας-βιομηχανίας, ακμάζουσες μονάδες κλείνουν ή βρίσκονται σε δυσχερή θέση με άδηλο μέλλον. Για όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο διεκδικώντας και προτείνοντας λύσεις μαζί, και σε συνεργασία, με τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις της περιοχής, παρέμεινε σιωπηλή και δεχόταν με απάθεια την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην περιοχή μας, αρκούμενη στην επίδειξη "έργων βιτρίνας” και την πολιτικάντικη επικοινωνιακή πολιτική. 

Όλα αυτά, όμως,  ήρθε η ώρα να αλλάξουν.
Κάθε χρόνο, η Περιφέρεια θα εκδίδει μια έκθεση πεπραγμένων και ένα οργανόγραμμα νέας χρονιάς ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή ο Θεσσαλός να ελέγχει αν όσα λέμε τα κάνουμε πράξη.

Ο συνδυασμός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, προτείνουν και διεκδικούν:

Α) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ KAI TOΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

1) Κατασκευή πολλών λιμνοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων, καθώς και παροχή κινήτρων για την εξάπλωση της στάγδην άρδευσης. Για 25 χρόνια οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου περιμένουν να έρθει το νερό του Αχελώου, με αποτέλεσμα να έχουν παραμεληθεί εντελώς, ενδιάμεσα, αλλά πολύ σημαντικά έργα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη εξοικονόμηση νερού.
2) Εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, διαγραφή των αγροτικών χρεών και συνενώσεις συνεταιρισμών σε αντίστοιχους μεγάλους υγιείς συνεταιρισμούς, ώστε να προκύψουν οικονομίες κλίμακας. Λειτουργία των συνεταιρισμών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στην εισαγωγή νέων καλλιεργειών και προώθηση εγχώριων ποικιλιών αγροτικών προϊόντων. Όχι στους σπόρους υβριδίων. Υποστήριξη των ελληνικών φυλών στην κτηνοτροφία.
3) Παροχή κινήτρων για ίδρυση μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή έτσι ώστε τα εξαιρετικά Θεσσαλικά προϊόντα της γης μας να τυποποιούνται και να διακινούνται στο εξωτερικό, αποδίδοντας στους παραγωγούς την ανάλογη προστιθέμενη αξία.
4) Παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι να ασχοληθούν εκ νέου με τον πρωτογενή τομέα, και να αποκτήσει πάλι ζωή η ύπαιθρος, ώστε να αναβιώσουν και πάλι τα ερημωμένα χωριά των ορεινών όγκων και ειδικά της Δυτικής Θεσσαλίας καθώς και να δημιουργηθεί ένα υγιές μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης.
5) Συνεπή ενεργειακή πολιτική ώστε να διατηρείται το κόστος παραγωγής στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν να αντιμετωπίσουν τον υπερδιπλασιασμό του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία δεκαετία και τη συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου που φτάνει στο 1,5 Ευρώ το λίτρο. Διεκδικούμε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και μεγάλη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

1) Επιδότηση για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας σε μειονεκτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, η οποία να φτάνει έως και το 100% του προϋπολογισμού για να είναι πιο ελκυστική η προοπτική επιστροφής στο χωριό.
2) Ανακοπή της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που εξαφανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας.
3) Οι παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της περιφέρειας, να καθίσουν κάτω από ένα κοινό τραπέζι, και, απαλλαγμένοι από κομματικές ιδιοτέλειες και αγκυλώσεις, να καταστρώσουν και να προτείνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής που θα δεσμεύει όλους και θα είναι το διεκδικητικό εφαλτήριο προς την κεντρική εξουσία.
4) Δυναμική παρέμβαση της περιφέρειας στα ασφαλιστικά ταμεία και, κυρίως στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ, για τη ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων. Κανένας δεν μπορεί να σιωπά όταν καταστρέφονται και διώκονται οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.
5) Θέσπιση στρατηγικής σε βάθος 5 τουλάχιστον ετών, ώστε να βρεθεί η Θεσσαλία σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name να αποκτήσουν τα προϊόντα που παράγονται στη Θεσσαλία, υψηλή προστιθέμενη αξία.

Γ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1) Ριζική αναδιάταξη και αναμόρφωση του τουριστικού χάρτη της Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς (συλλόγους ξενοδόχων, ταξιδιωτικούς πράκτορες κλπ) αλλά και με το αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών.
2) Δημιουργία τουριστικών αξόνων, που θα περιλαμβάνουν όλη την Θεσσαλία, οι οποίοι θα ξεκινούν από το λιμάνι του Βόλου και θα καταλήγουν στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Θεσσαλίας, αλλά και στα παράλια του νομού Λάρισας.
3) Δημιουργία τουριστικών υποδομών, μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
4) Δημιουργία παραδοσιακών οικισμών τόσο στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας όσο και στα παράλια, όπου με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στο περιβάλλον, θα έχουμε τους νέους τουριστικούς προορισμούς.(Το παράδειγμα των παραδοσιακών οικισμών του Παλαιού Παντελεήμονα, και των παλαιών Πόρων στην Πιερία, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα) Η επιχειρηματικότητα, η φιλοξενία και τα τοπικά προϊόντα των Θεσσαλών μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν.
5) Περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, όπου πέρα από τα Μετέωρα, μπορούμε να αναδείξουμε και τα υπόλοιπα ιστορικά μοναστήρια και μονές που υπάρχουν κατά δεκάδες στην Θεσσαλία.
6) Ανάπτυξη και προώθηση του θεματικού τουρισμού αξιοποιώντας τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλία. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές για να προσελκύσει η Περιφέρειά μας τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ενέργειες για άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας.
7) Προσέλκυση και επιμήκυνση της παραμονής των τουριστών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Βόλου σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Δ) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΙΣΤΟΡΙΑ

1) Δημιουργία αρχαιολογικών πάρκων σε όλους τους Θεσσαλικούς νομούς. Σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανασκαφές σε όλη την Θεσσαλία, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία και τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους των αρμόδιων υπουργείων.
2) Ανάδειξη και ενοποίηση (όπου είναι δυνατό) όλων των λαογραφικών μουσείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά χωριά  της Θεσσαλίας και ταυτόχρονη ένταξή τους στο νέο τουριστικό χάρτη της περιοχής.
3) Δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στα Τρίκαλα, τη μόνη πόλη της Θεσσαλίας που δεν διαθέτει τέτοιο μουσείο, αλλά και, ταυτόχρονα, παρέμβαση και στήριξη στα υπόλοιπα μουσεία της Θεσσαλίας που στερούνται πολλών υποδομών.
4) Δημιουργία Πολεμικού μουσείου στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα, την έδρα του θρυλικού 5ου Συντάγματος, αλλά και ταυτόχρονη ίδρυση παραρτημάτων του μουσείου αυτού σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.
5) Αναστήλωση και συντήρηση των ιστορικών γεφυρών, Ιερών Μονών, αλλά και ιστορικών κτηρίων της περιοχής μας.

Ε) ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

1) Πραγματική ολοκλήρωση των έργων στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα.
2) Αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου, που πρέπει να παραμείνει στα χέρια του κράτους, μέσα από στοχευμένες ενέργειες, αλλά και δημιουργία τουριστικών μαρίνων, στα παράλια της Λάρισας, της Μαγνησίας και στον Παγασητικό κόλπο.
3) Δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή της Καλαμπάκας, αλλά και περαιτέρω ανάδειξη και ανάπτυξη του μικρού αεροδιαδρόμου στην περιοχή της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, βελτίωση του αεροδρομίου της Αγχιάλου ώστε να γίνει κόμβος μεταφοράς τουριστών από όλη την Ευρώπη προς τη Θεσσαλία.
4) Ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας-Παλαιοφαρσάλου και υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Βόλου-Λάρισας. Ταυτόχρονα, επανεκκίνηση λειτουργίας της γραμμής Καλαμπάκας-Βόλου με τη διενέργεια των απαραίτητων τεχνικών έργων και την σύνταξη των αναλόγων μελετών από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας.
5) Βελτίωση και ασφαλτόστρωση των επαρχιακών δρόμων όλων των νομών της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στον κάμπο, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και θυμίζουν βομβαρδισμένη περιοχή, ενώ κανείς εδώ και χρόνια δεν ενδιαφέρεται για την τύχη τους.

ΣΤ) ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές όλων των έργων και δαπανών που έγιναν στην περιφέρεια, αλλά και στις παλαιές νομαρχίες σε βάθος εικοσαετίας. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αυτοδιοίκηση και να καταλογισθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν. Το πάρτι που είχε στηθεί δεκαετίες τώρα στις πλάτες των Θεσσαλών φορολογούμενων, ήρθε η ώρα, όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να φανεί ποιοι το οργάνωσαν και ποιοι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, αξιώματα, και "διασυνδέσεις".

Ζ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα στερηθεί φαγητού και στέγης. Η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων ιδιοκτησίας της περιφέρειας θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση τυχόν αστέγων της περιοχής. Επίσης, ανάπτυξη κοινωνικών παντοπωλείων με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες σε τιμές κόστους.

Η) ΑΣΦΑΛΕΙΑ

1) Πάταξη του παρεμπορίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας θα κάνουν το καθήκον τους αυστηρά και απαρέγκλιτα σε συνεργασία με την αστυνομία.
2) Πάταξη του φαινομένου της κλοπής γεννητριών και γεωργικών μηχανημάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι απαράδεκτη και η Περιφέρεια θα πρέπει να οργανώσει, σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αγροτικούς συλλόγους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Θ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1) Συνεργασία των εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλίας(σύλλογοι ορειβατών, λέσχες ειδικών δυνάμεων, περιπατητικοί σύλλογοι κλπ) με την Πυροσβεστική, για την δημιουργία ομάδων παρατήρησης για την προστασία των δασών μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η περιφέρεια σε συνεργασία με την διεύθυνση πολιτικής προστασίας να βοηθά τις ομάδες αυτές με υλικοτεχνική υποδομή (διόπτρες, οχήματα κλπ),ενώ και η Πυροσβεστική να εκπαιδεύει τους πολίτες αυτούς σε κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη ένα επικουρικό σώμα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.
2) Ανανέωση του σχεδιασμού του τμήματος της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας σχετικά με την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών με επανακαθορισμό και επισκευή των πυροσβεστικών κρουνών. Χάραξη νέων δασικών δρόμων όπου θα μπορούν να επεμβαίνουν τα πυροσβεστικά οχήματα κλπ.
3) Προστασία των ποταμών της περιοχής, με αυστηρούς ελέγχους, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες-βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται σε παραποτάμιες περιοχές, αλλά και δημιουργία κινήτρων για την κατασκευή η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, στις επιχειρήσεις αυτές. Παράλληλα, δημιουργία ειδικού χώρου συγκεντρώσεως υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων κλπ από τους αγρότες με παροχή κινήτρων, έτσι ώστε να εξαλειφθεί σταδιακά η μόλυνση των ποταμών από μερίδα των αγροτών. Επίσης, εμπλουτισμός των ποταμιών με ντόπιες φυλές ψαριών μέσω δημιουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με τις ντόπιες φυλές αυτές και έλεγχος της παράνομης αλιείας.
4) Σεβασμός της οικιστικής παράδοσης της περιοχής μας. Κανένα τσιμεντένιο "μεγαθήριο" δεν πρέπει να χτιστεί πλέον, με άναρχο τρόπο, στα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά μας.
5) Αυστηροί έλεγχοι στις παραλίες της Θεσσαλίας, με προτεραιότητα στη ρύπανση των νερών και στις αυθαίρετες δομήσεις.
6) Επέκταση της ανακύκλωσης σε κάθε σημείο της Περιφέρειας και εκμετάλλευσή της αποκλειστικά από την Περιφέρεια. Τέλος στους νταβατζήδες των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης.
7) Συνεχής και εκτεταμένη αναδάσωση με τη συμβολή υπαλλήλων των Δήμων, μαθητών και εθελοντών.