Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ: Σχεδόν αυτοδύναμη η Μέρκελ στην Γερμανία - Έρχονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα στην Ελλάδα




ΑΝΑΛΥΣΗ: Σχεδόν αυτοδύναμη η Μέρκελ στην Γερμανία - Έρχονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα στην Ελλάδα
Τελείωσαν και οι γερμανικές εκλογές. Γράφαμε πριν από αυτές ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής, με μόνη σταθερά να μένει η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για όλους, αφού η Μέρκελ έφτασε ένα βήμα πριν την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας και τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης μετά από πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την καταπόντηση των σοσιαλδημοκρατών του SPD και τον θρίαμβο της Μέρκελ, αφού τα δύο κόμματα λαμβάνουν 25,7% και 41,5% αντίστοιχα. Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη είναι οι φίλοι του Τσίπρα από το Die Linke με 8,6% και τέταρτοι οι Πράσινοι με 8,4%. Εκτός βουλής φαίνεται να μένουν οι έως τώρα κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ του FDP με 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές με 4,7%.
Φυσικά, οι γερμανικές εκλογές δεν θα έπρεπε να απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όμως όσο κυβερνούν οι υποτακτικοί των ξένων στην Ελλάδα, δυστυχώς θα πρέπει να ασχολούμαστε και να ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα.
Η Μέρκελ έχει υπάρξει η πιο σκληρή μορφή της τρόικας, που διαχρονικά απαιτούσε όλο και περισσότερες θυσίες από τους Έλληνες, προκειμένου να δοθεί η «επόμενη δόση». Το γεγονός ότι όχι μόνο κέρδισε τις εκλογές, αλλά και αύξησε τα ποσοστά της σε δυσθεώρητα ύψη, δείχνει ότι η συνέχεια των μνημονίων και των επαίσχυντων μέτρων που τα συνοδεύουν, θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. Οι Γερμανοί επιβράβευσαν, ουσιαστικά, την Μέρκελ για την πολιτική της και αυτή θα συνεχίσει στον ίδιο ακριβώς δρόμο, αν όχι και χειρότερα.
Η Μέρκελ, όμως, από αυτή την εκλογική διαδικασία είχε και απώλειες, οι οποίες προσμετρούνται κυρίως στην μη είσοδο στην Βουλή των τέως εταίρων της, των Φιλελευθέρων του Ρέσλερ. Το γεγονός ότι δεν έπιασε - έστω και ίσα ίσα - απαραίτητο ποσοστό για την αυτοδυναμία, την αναγκάζει να πάει σε συγκυβέρνηση με ένα από τα τρία κόμματα, δηλαδή είτε με την αριστερά, είτε με τους Πράσινους, είτε με τους σοσιαλδημοκράτες.
Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη διατρανώσει την πεποίθηση τους να μην συνεργαστούν με την Μέρκελ, γιατί αυτό θα σημάνει τον εκλογικό τους θάνατο. Ιδιαιτέρως μετά από αυτό που έπαθε ο Ρέσλερ, είναι δύσκολο να βρει σύμμαχο η Μέρκελ. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται, βέβαια, συμμαχία με κάποιο ισχυρό κόμμα, οπότε το Die Linke και οι Πράσινοι θα είναι αρκετοί για να κάνει την δουλειά της.
Εδώ είναι που ανοίγεται η εφιαλτική προοπτική για τον Τσίπρα. Ήδη τα εγχώρια ΜΜΕ έχουν αρχίσει και μιλάνε για επερχόμενη συνεργασία του Die Linke με την Μέρκελ. Βέβαια τα παπαγαλάκια του συστήματος μιλάνε για μια «ελπιδοφόρα αριστερή στροφή της Γερμανικής Κυβέρνησης», προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό ζητούμενο. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα για μία μετεκλογική συνεργασία Die Linke και CDU, στα πλαίσια της συγκυβερνήσεως ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζει το καθεστώς.
Βέβαια το επικρατέστερο σενάριο είναι η συνεργασία της Μέρκελ με τους Πράσινους, οι οποίοι είναι φιλελεύθεροι και ομοιάζουν τρόπον τινά με τους εγχώριους... Τρεμοπουλαίους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται στην Ελλάδα να φτάσουν οι «επόμενες δόσεις» συνοδευόμενες με τα επόμενα μέτρα εναντίον του Ελληνικού Λαού