Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Καστοριά: H Χρυσή Αυγή τίμησε την Μνήμη του Ίωνα Δραγούμη



Κλιμάκιο συναγωνιστών από τη Δυτική Μακεδονία επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής του Ίωνα Δραγούμη, το Βογατσικό Καστοριάς. Στην κεντρική πλατεία του Βογατσικού, όπου υπάρχει ο ανδριάντας του Ίωνα Δραγούμη, ο συναγωνιστής Τούφας Στέλιος, εκπροσωπώντας την Χρυσή Αυγή στη Δυτική Μακεδονία, κατέθεσε στεφάνι ως ελάχιστο δείγμα τιμής και μνήμης στον μεγάλο αυτόν Έλληνα ο οποίος δολοφονήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στις 31 Ιουλίου 1920. Ο Εθνικός Ύμνος και ο ύμνος του κινήματος μας έκλεισαν την λιτή και σεμνή τελετή.

Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1878, καταγόμενος από το Βογατσικό Καστοριάς όπου υπήρχε το πατρικό του σπίτι. Διετέλεσε διπλωματικό στέλεχος σε πολλές πρεσβείες του εξωτερικού, εξελέγη βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε συγγραφέας και διανοούμενος, καθώς και εκδότης εφημερίδων.

Ιδανικά του Ίωνα Δραγούμη ήταν ο Λαϊκός Εθνικισμός, η αγάπη προς το Έθνος και την Πατρίδα, η μύηση στην Ελληνική Παιδεία και η εξύψωση του ατόμου στον Ελληνοκεντρισμό με τον οποίο ολοκληρώνεται και γίνετε άνθρωπος. Δολοφονήθηκε στην Αθήνα, στις 31 Ιουλίου 1931 από παραστρατιωτική ομάδα πολιτικών του αντιπάλων, μια ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελ. Βενιζέλου στο Παρίσι.

Σήμερα μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στον Ίωνα Δραγούμη όπου είναι χαραγμένοι οι στίχοι του Κωστή Παλαμά: «Λευκή, ας βαλθή όπου έπεσες, κολώνα, / (Πώς έπεσες, γραφή να μην το λέει) / λευκή, με της Πατρίδας την εικόνα. / Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει, / βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίει».
Ψηλά οι σημαίες!
Κατάθεση στεφάνου από τον Συναγωνιστή Τούφα Στέλιο
Συναγωνιστές μπροστά στο άγαλμα του Ίωνα Δραγούμη
Στη συνέχεια της δράσης μας μοιράσαμε εφημερίδες στους κατοίκους του Βογατσικού και σε πορεία κατευθυνθήκαμε στο σημείο όπου βρισκόταν η οικία της οικογένειας Δραγούμη.
Μοίρασμα εφημερίδων
Πορεία στο Βογατσικό Καστοριάς
Σήμερα δυστυχώς, το μόνο που μπορεί κανείς να δει είναι ένα οικόπεδο με λίγα χαλάσματα πνιγμένα στα αγριόχορτα. Το σπίτι του Στέφανου Δραγούμη (πατέρας του Ίωνα), ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1910 καθώς και Υπουργός σε διάφορες Κυβερνήσεις, είναι ένα θλιβερό θέαμα εγκατάλειψης και αγνωμοσύνης απέναντι στην μεγάλη αυτή Ελληνική οικογένεια.

Όταν έχουν κατασπαταληθεί δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, είναι απορίας άξιον να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έχει μεριμνήσει κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες να αναδείξει το σπίτι της οικογένειας Δραγούμη στο Βογατσικό και ως ελάχιστο φόρο τιμής να δημιουργηθεί ένα μουσείο με το έργο του Στέφανου και του Ίωνα Δραγούμη έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
Εδώ ήταν το σπίτι της οικογένειας Δραγούμη στο Βογατσικό. Σήμερα λίγα χαλάσματα πνιγμένα στα αγριόχορτα
Οδός Στέφανου Δραγούμη - Βογατσικό Καστοριάς
Η δράση μας στο Βογατσικό Καστοριάς ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, συνομιλήσαμε με τους κατοίκους για διάφορα τοπικά θέματα, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν θερμά, μας χειροκρότησαν και μας συνεχάρησαν για την ενέργεια μας να τιμήσουμε τον Ίωνα Δραγούμη και την κοινότητα τους και τους υποσχεθήκαμε ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι πάντα δίπλα τους και θα αγωνίζεται για Εθνικισμό, Πατρίδα και Κοινωνική Δικαιοσύνη.