Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Επίσκεψη της "Ελληνικής Αυγής για τη Θεσσαλία" στο οινοποιείο Τυρνάβου



Αντιπροσωπεία της «Ελληνικής Αυγής για τη Θεσσαλία» με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κ.Δημήτριο Κολτσίδα και τους υποψηφίους συμβούλους  Χρ.Αργύρη, Ευ.Τσίπα, Κ.Χατζή και Κ.Λιάπη επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του συνεταιρισμού από τον πρόεδρο του κ. Ραψανιώτη και μέλη του Δ.Σ.
Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκαν  τα εξής:
Η πρωτογενής Ελληνική παραγωγή πλήττεται και υπονομεύεται  συστηματικά με την νομοθέτηση διατάξεων οι οποίες επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη εισαγωγή από τρίτες χώρες όπως Χιλή(!)και Μεξικό(!)πρώτων υλών που «βαφτίζονται» ελληνικές εν μία νυκτί, προκαλώντας έτσι αθέμιτο και παράνομο ανταγωνισμό που στο βωμό και στο όνομα του κέρδους, διαλύουν τις τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Παράλληλα, οι παράνομες και σκανδαλώδεις αυτές εισαγωγές μειώνουν την ποιότητα προϊόντων που δίκαια φέρουν ονομασία γεωγραφικής προέλευσης που αποτελεί  χαρακτηριστικό ιδιαίτερης σημασίας για το προϊόν, αφού είναι γνωστό ότι μια τέτοια αναγνώριση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προϋποθέτει σειρά χαρακτηριστικών στο προϊόν, αλλά εφόσον επιτευχθεί το προϊόν αποκτά ανυπολόγιστα μεγαλύτερη αξία και μαζί με αυτό και η περιοχή καταγωγής του, δημιουργώντας έτσι υπεραξία και τεράστιο ποιοτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. Ειδικότερα, για το παγκοσμίως φημισμένο και διακεκριμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, εισάγονται τεράστιες ποσότητες από στέμφυλα πολύ χαμηλής ποιότητας, με φυσική συνέπεια οι «εταιρείες» αυτές που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα εκμεταλλευόμενες την γεωγραφική επωνυμία «Τσίπουρο Τυρνάβου» και την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε –έστω και στοιχειώδους- ελέγχου οδηγούν σε μαρασμό έναν δυναμικό κλάδο συντελώντας στην καταστροφή της τοπικής παραγωγής και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Επιπλέον, η φορολογία οινοπνεύματος είναι δυσβάσταχτη και πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τοπικού προϊόντος.
Η  πρόταση της «Ελληνικής Αυγής για τη Θεσσαλία», με γνώμονα τις κεντρικές πολιτικές θέσεις του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή για την ανάπτυξη της οικονομίας των οργανωμένων κλάδων μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων, είναι η οργάνωση της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο με την υποχρεωτική θέσπιση ομάδων παραγωγών, οι οποίοι θα παράγουν προϊόντα τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή χωρίς την απαί τηση πολλών εισροών. Λόγω μικρού γεωργικού κλήρου, αξιοποιούνται καλύτερα μικρές εκτάσεις με παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία, δίνοντας έτσι εργασία σε περισσότερους αγρότες. Παράλληλα, αυστηρός έλεγχος όλων των παρατύπως εισαγομένων πρώτων υλών και άμεση επιβολή αυστηρών προστίμων και ποινών στους παρανομούντες κερδοσκόπους. Ενίσχυση των τοπικών συνεταιρισμών με δραστική μείωση της φορολογίας-π.χ στην περιοχή μας φόρος οινοπνεύματος- κίνητρα για την εκσυγχρονισμό της παρούσας καλλιέργειας και  ανάπτυξη νέων καλλιεργειών μέσω ενός πιστωτικού αυτοχρηματοδοτούμενου ταμείου, με ταυτόχρονη μείωση έως κατάργηση όλων των αγροτικών χρεών.