Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η κυβέρνηση ανοίγει τις πύλες στις πολυεθνικές και καταστρέφει τους γαλακτοπαραγωγούς

 
Η κυβέρνηση ανοίγει τις πύλες στις πολυεθνικές και καταστρέφει τους γαλακτοπαραγωγούς
Τριγμούς στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει το θέμα του γάλακτος. Πριν πούμε το οτιδήποτε παραπέρα, ας παραθέσουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεως και τρόικα για το θέμα του γάλακτος.
  • Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.
  • Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την παραγωγή και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.
  • Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.
Όπως και στην περίπτωση του ψωμιού, παρότι δεν είναι εμφανές εκ πρώτης όψεως στον μη ειδικευμένο συμπολίτη μας, οι αλλαγές στη νομοθεσία περί διάθεσης του γάλακτος είναι πολύ σημαντικές και επηρεάζουν, ουσιαστικά, την ζωή όλων των Ελλήνων.
Κατά πρώτον οι εξελίξεις που επιθυμεί η συγκυβέρνηση θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στους γαλακτοπαραγωγούς, αφού θα ανοίξουν οι κρουνοί για την αθρόα εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες. Αυτό μέχρι τώρα ήταν σχεδόν απαγορευμένο, αφού δεν υπήρχε η χρονική δυνατότητα να παραχθεί, να παστεριωθεί και να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων ένα γάλα εισαγωγής εντός πέντε ημερών. Ακόμα και αν προλάβαινε να φτάσει στα ράφια, θα είχε μόλις μία μέρα για να πωληθεί, γεγονός που θα έκανε την όλη διαδικασία σφοδρά ασύμφορη.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να πλήξει βάναυσα τον κλάδο των γαλακτοπαραγωγών – κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα βρεθούν άξαφνα εμπρός στον αθέμιτο ανταγωνισμό πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες είναι και ο λόγος που συντάχτηκε το παραπάνω νομοθέτημα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα ανοίγει μία νέα αγορά για τις πολυεθνικές εταιρίες, ένας ολόκληρος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής θα δέχεται ένα σφοδρό πλήγμα.
Θα ελαφρύνει αυτή η κίνηση της κυβέρνησης την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή με αυτό τον τρόπο; Βραχυπρόθεσμα μία ανεπαίσθητη μείωση της τιμής του γάλακτος, επιπέδου των 5 λεπτών ανά λίτρο ίσως και να είναι πιθανή, όμως μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες τόσο για την χώρα, όσο και για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό θα συμβαίνει διότι η διάλυση της Εθνικής Παραγωγής και η εστίαση της Ελληνικής αγοράς σε εισαγόμενα προϊόντα, η απομάκρυνση από τον εθνικό προστατευτισμό, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποστράγγιση της ελληνικής αγοράς από ρευστό, προς χάρη των πολυεθνικών.
Αντικειμενικά, στο παρελθόν οι διεθνείς τοκογλύφοι τουλάχιστον δίνανε καλύτερο αντίτιμο για την διάλυση της Εθνικής Οικονομίας, από 5 λεπτά ανά λίτρο. Εν ολίγοις η προτεινόμενη, από την κυβέρνηση, νομοθεσία περί γάλακτος είναι προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση με τον ενδεχόμενο δόλο να καθίσταται σχεδόν σαφής.