Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εξαφανίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους η κυβέρνηση του μνημονίου




Εξαφανίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους η κυβέρνηση του μνημονίου
Νέες ρυθμίσεις σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων πέρασε με τον πρόσφατο νόμο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Μέσω τροπολογίας προχώρησε στην αφαίρεση από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.) της δυνατότητας ενίσχυσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς για το εισαγόμενο γάλα.
Με την κίνηση αυτή χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υπολόγιζαν σε αυτή την ενίσχυση θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι έναντι της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τον κλάδο τους, αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα για την αφορά των ζωοτροφών που είναι απαραίτητος όρος για την εξασφάλιση της παραγωγής τους. Επιπλέον, χάνεται ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού γάλακτος έναντι του εισαγόμενου με την εξίσωση των σχετικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι παραγωγοί, καθώς η μείωση του κόστους στο εισαγόμενο γάλα -πέραν της απώλειας εσόδων για το κράτος- θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του, αναβαθμίζοντας τον βαθμό ανταγωνιστικότητάς του έναντι του εγχώριου.
Οι ρυθμίσεις αυτές, που έγιναν με το πρόσχημα της εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία (περί ελεύθερου ανταγωνισμού), υποδηλώνουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις προσταγές των διεθνών τοκογλύφων που επιθυμούν την οριστική διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να αφαιρέσουν από αυτή κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το χρονικό σημείο στο οποίο λαμβάνουν χώρα και το οποίο είναι αυτό ακριβώς που δικαιολογεί λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ..
Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, όπως ήταν φυσικό, την σχετική τροπολογία και επαναλαμβάνει πως η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία του πολιτικού της προγράμματος. Ο Συναγωνιστής-βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, θα κατέθεσε σχετική ερώτηση προκειμένου να επανέλθουν άμεσα οι καταργηθείσες διατάξεις.