Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Πλήρης υποταγή στη τρόικα - Νέα χαράτσια για τους ΈλληνεςΣύμφωνα με το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων που παρουσίασε η κυβέρνηση στην τρόικα από τα 3,17 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να βεβαιωθούν εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν κατ' ελάχιστο 2,28 δισ. ευρώ (70,3%των βεβαιωθέντων). Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε επίσης τις ασφαλιστικές δικλίδες για την είσπραξη του φόρου, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές στο αρχικό σχέδιο μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι επικεφαλής των πιστωτών της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 θα γίνονται έλεγχοι για να διασφαλισθεί η είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα "πάρει" το αρχείο της ΔΕΗ και θα το διασταυρώσει με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να μη μείνει εκτός ενιαίου φόρου κανένα ακίνητο. Δηλαδή να εντοπιστούν όλα τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία. Έλεγχοι κατά προτεραιότητα σε όσους χρωστούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα εκδοθεί εντολή να ελέγχονται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για μικρά χρέη προς την εφορία που προκύπτουν από τη μη καταβολή του ενιαίου φόρου. Επιπροσθέτως, θα επικαιροποιηθούν από τους φορολογούμενους όλα τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς και τα αγροτεμάχια που κατέχουν.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο προβλέπει:
- Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
- Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.
- Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
- Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λπ. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.
- Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι εννιά στις δέκα Εφορίες αδυνατούν να πιάσουν τους στόχους τους. Τον Ιούνιο η υστέρηση στις εισπράξεις έφτασε το 5,2%, κάτι που μεταφράζεται σε 650 εκατομμύρια ευρώ, προβληματίζοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που στοχεύει μέχρι το Φεβρουάριο -οπότε και λήγει το οικονομικό έτος- να εισπράξει από φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελείας και τους φόρους στα ακίνητα πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν νέα άνοδο στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που έφτασαν στα 59,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η φοροεισπρακτική πολιτική του μνημονίου συνεχίζει να εξαθλιώνει τον Έλληνα πολίτη, καθώς η ελληνική(;) κυβέρνηση υπακούει πλήρως στις επιταγές των διεθνών και εγχώριων τοκογλύφων.